De la cai si carute la cai putere – povestea (aproape secreta) a detailing-ului
Oamenii au avut mereu o slabiciune pentru lucrurile care stralucesc. Fie ca era vorba de armura unui cavaler teuton pregatit sa rupa norii, de trasura poleita a unui boier de pe Podul Mogosoaiei, sau de motocicleta cromata a unui outlaw modern, fiecare generatie si-a dorit sa-si scoata jucariile in lume si sa le faca sa luceasca de sa-i ia ochii vecinului. Pe scurt, detailing-ul nu s-a nascut intr-un service din L.A. sau intr-un garaj din Bucuresti, ci odata cu primul om care si-a lustruit mandria de vehicul – fie el cu patru picioare sau patru roti.
Inceputurile: Cavalerii Teutoni si stralucirea care intimida
Pe vremea cavalerilor teutoni, cand lumea se impartea intre cei cu zale stralucitoare si cei care lustruiau acele zale, aparuse deja primul concept de detailing. Nu se numea asa, desigur. Se numea „sa arati ca un zeu pe campul de lupta”. Baietii aia nu ieseau la razboi cu armura plina de rugina. Aveau sclavi sau ucenici care frecau fiecare placa de otel cu carpe din piele fina si un fel de ulei pe baza de seu. Ca sa nu mai zic ca pielea hamurilor si a saielor cailor era unsa cu ceara naturala, sa nu crape si sa reziste la ploi si batalii. Detailing, domnilor, detailing autentic.
Romanii si trasurile cu doua roti tunate
Mai inainte, pe vremea romanilor, carutele (de fapt trasurile) cu doua roti, acele „currus”, erau varful de lance al transportului rapid. Pe langa faptul ca erau proiectate aerodinamic (pentru acele vremuri), erau si decorate cu sculpturi si blazoane, exact cum facem noi azi cu aerograful pe capotele masinilor sau pe rezervoarele motoarelor. Romanii aveau sclavi care lustruiau lemnul si metalul trasurilor cu uleiuri speciale. Ca sa nu mai zic ca pe caii lor ii ungeau cu uleiuri parfumate, sa miroasa frumos cand intrau in Roma. E sau nu e detailing?
Boierii de pe Podul Mogosoaiei si stralucirea trasurilor
Ajungem prin secolul XIX, pe Podul Mogosoaiei, pe care azi il stim drept Calea Victoriei. Boierii isi plimbau trasurile cu capota lucioasa, caii impodobiti ca de sarbatoare si roti frecate cu ulei de in, sa luceasca la soare. Sa nu uitam ca pe atunci se dadea cu ceara de albine pe pielea trasurilor si a hamurilor, iar lacul aplicat pe lemnul trasurilor era intretinut manual, frecat cu lavete moi din in sau canepa. Ce e asta, daca nu detailing manual facut ca la carte? Da, la Bucuresti, dupa vremea lui Margelatu, deja detailing-ul era o treaba serioasa.
Marlboro Man si motociclistii de azi
Sari in secolul XX si da de Marlboro Man, cowboy-ul iconic din reclamele Marlboro. Tipul asta era mereu pe cal (sau langa un cal), dar avea echipament din piele care lucea de-ti lua ochii. Nu e intamplator ca motociclistii de azi poarta aceleasi pantaloni cu protectii din piele si jachete unsuroase, frecate cu creme speciale, exact ca sa ramana moi si stralucitoare. Si nu doar pielea – cromul motoarelor Harley e lustruit pana la orbire, ca o sabie de cavaler medieval inainte de lupta.
De la ceara de albine la protectii ceramice NASA
Daca in trecut ceara de albine si cea de carnuba erau baza, azi avem si ceara sintetica si coating-uri ceramice inventate de NASA pentru protectia navetelor spatiale. La baza insa, ideea ramane aceeasi: sa iti protejezi si sa iti faci jucaria sa arate impecabil. Grajdurile au devenit garaje, carpele s-au transformat in lavete din microfibra, dar omul a ramas acelasi. Vrea ca lucrul pe care calareste, fie ca e un cal arab sau un muscle car, sa straluceasca si sa impuna respect.
O gluma (dar nu prea)
Si uite asa, n-a existat niciodata vreun moment in istorie in care cineva care a avut un vehicul – cu sau fara roti – sa nu simta nevoia sa-l ingrijeasca si sa-l faca sa arate mai bine decat al vecinului. Ceva intre mandrie si necesitate. Diferenta e ca astazi, in loc de „ceapra” si „seu”, avem polimeri si protectii nano. Dar esenta ramane aceeasi: „Ce-i al meu, vreau sa fie mai frumos si mai stralucitor ca al tau!” Asa ca, atunci cand te uiti la un detailing facut ca la carte, adu-ti aminte: povestea asta a inceput pe campurile de lupta, pe drumurile Romei si pe ulitele Bucurestiului vechi.
Asa zice Rasputin.